Lokalne Ajdovščina

ČAS JE ZA TEKAŠKI IZZIV 100 OB MRZLI REKI

Z veseljem napovedujemo zimski ultra tekaški izziv v Ajdovščini in sicer drugo izvedbo teka »100 ob Mrzli reki«. Spektakularna Vipavska dolina bo, tako kot pri Teodozijevi bitki leta 394, kulisa našim osebnim izzivom. Adrenalinski duh posamičnih tekov ali skupinsko sodelovanje štafet na različnih razdaljah 100 km, 75 km ali 50 km bo botrovalo, da bomo, kot rimski cesar Teodozij, lahko spremenili tok tekaške naše zgodovine.

Reka Hubelj– Frigidus, znana kot mrzla reka, bo osmega decembra združila preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo. Na njenih bregovih se je pisala zgodovina Bitke ob Mrzli reki. Na njenih bregovih je nastalo prvo rimsko civilno naselje – na tleh današnje Ajdovščine, kasneje imenovano Castra. Na njenih bregovih se bo odvijala tekaška bitka »100 ob Mrzli reki«!

Tek na 100 km je magnet za vsakega vzdržljivostnega tekača, saj predstavlja na videz nepojmljivo tekaško razdaljo. Prireditev 100 ob Mrzli reki tako predstavlja prelomnico v tekaški zgodovini posameznika, ki bije bitko s svojo voljo, telesom, bolečinam in vztrajno koraka do cilja – do končne osebne zmage. Poleg tega je decembrski termin nekaj posebnega tudi zaradi vremenskih pogojev. Udeleženci lahko namreč poleg ekstremne razdalje, pričakujejo tudi ekstremne razmere, to je mraz in burja.

V soboto, 8. decembra, se bo na pet kilometerskem krogu v Ajdovščini pomerilo približno 300 tekačev. V tokratni drugi izvedbi prireditve, ki z mednarodno udeležbo dobiva prepoznavnost tudi v evropskem prostoru, smo prepričani, da bo presežen zgodovinski dosežek prvega zmagovalca teka na 100 km Uroša Sojerja, ki je za to razdaljo porabil le nekaj sekund več kot 8 ur. Gre za edinstveno tekaško prireditev premagovanja na videz nemogočega, tako v Sloveniji, kot tudi v Evropi in svetu. Organizatorji si želijo prav posebno prireditev, nekaj z dodano vrednostjo. Zato nimajo ambasadorjev teka, ampak jim je pomemben vsak udeleženec.

100 ob mrzli reki

Ker želijo imeti tek za vsakogar, so v programu preditve tudi štafetni teki na vse tri razdalje, vsaka štafeta vključuje 5 članov, od tega morata biti v vsaki štafeti vsaj dve ženski. Ob sedmih zjutraj bodo prvi startali tekači na 100 km (maksimalni čas 12 ur), tako posamezniki, kot tudi štafete. V prvi izvedbi, je bilo med posamezniki na štartu 9 tekačev na 100 km, tokrat jih bo več kot 40.

Ob desetih začnejo s svojim tekom tekači na 75 km (maksimalni čas 9 ur), ter ob dvanajstih še tekači na 50 km (maksimalni čas 7 ur). V prvi izvedbi je tekmovalo 125 udeležencev, tokrat jih pričakujemo okoli 300.

Dogodek organizira Športno društvo Tekači Vipavske doline, ki združuje preko 100 tekačev iz cele doline. Društvo je organizirano z namenom rekreativnega udejstvovanja in druženja, člani pa imajo brezplačne strokovno vodene treninge dvakrat tedensko. Članstvo društva je zelo raznoliko, od tekaških začetnikov, do izkušenih tekačev in ultramaratoncev. Vsi so zelo aktivni in se udeležijo marsikatere tekme v Sloveniji ali Evropi.

Glavni pobudnik in vodja organizacijskega odbora je Andrej Zaman, ki je kot ekstremni kolesar in ekstremni tekač postavil navidezno mejo človeške zmogljivosti zelo visoko. Znan je po svoji čisti uživanciji in vsakoletnih kolesarjenjih preko celin. V samooskrbnih dirkah je prekolesaril že ZDA, Japonsko in Evropo, načrtuje pa tudi nove podvige.

Netekmovalni del prireditve bo v Osnovni šoli Šturje, kjer bo razdelitev štartnih paketov, garderobe, tuši in zaključna prireditev po koncu tekmovalnega dela. Tekmovalni del pa se bo odvijal po večinoma makadamskih cestah na obrobju Ajdovščine. Tam je priljubljena tekaška in sprehajalna pot, ki se popolnoma približa rekama Vipava in Hubelj. Od tam je tudi edinstven pogled na Nanos, Čaven in rob Trnovskega gozda na severni strani ter na kraško gričevje na južni strani. Zaključek vseh tekov je ob 19.00. Zaključna prireditev s podelitvijo nagrad se začne ob 19.30.

100 ob mrzli reki

Vabljeni vsi, da na bregovih obeh rek in v prelepi Vipavski dolini, ki jo je revija Loney Planet uvrstila med 10 najlepših evropskih destinacij, tudi vi sprejmete svoj tekaški izziv in se borite s svojo voljo, telesom in bolečino! A predaje ni! Vabljeni tudi navijači iz Vipavske doline in vsi ostali – da bomo navijali za naše borce! Naše navijanje in spodbude bodo vztrajno premikale korake tekačev do končnega cilja, do nepozabne osebne zmage!

Več informacij o teku najdete na http://www.100obmrzlireki.si/https://www.facebook.com/100obmrzlireki/, 041 687 068 (Andrej) in info@100obmrzlireki.si.

Sprejmite tekaški izziv in bodite del teka »100 ob Mrzli reki«!

 

Andrej Zaman – predsednik Organizacijskega odbora 100 ob Mrzli reki

Lokalne Ajdovščina

#tek#rekreacija#šport