INTERVJU: UROŠ SOJER

UROŠ SOJER je bil v mlajših letih zelo športno aktiven, vendar mu je kasneje ob vsakodnevnih naporih in bolezni (anksiozna motnja) zmanjkovalo volje za rekreacijo: »Nekega decembrskega jutra leta 2010 sem doživel hud napad dušenja ob katerem nisem mogel dihati. Takrat sem instinktivno obul stare tekaške copate in odtekel desetko ter ob tem občutil močno olajšanje, lahko bi rekel tudi pravo tekaško razodetje.« Kmalu so sledili polmaratoni, maratoni ter tudi daljše razdalje, kot npr. Formaraton ali Sladkih 6. Od takrat je tek nepogrešljiv del njegovega življenja in praktično ne mine dan brez teka. Danes uživa v dolgih tekih, večinoma po Barju in  Krimu z okolico. Zase pravi, da ne trenira, ampak enostavno teče ter pri tem uživa. V toplejših mesecih rad kolesari ter se udeleži dveh največjih kolesarskih prireditev pri nas – maratona Franja ter maratona Alpe. Uroš je lanski zmagovalec 100 km teka 100 ob Mrzli reki, zato nam je zaupal nekaj svojih izkušenj.

Uroš, lani si zmagal na teku 100 km. Kako si takrat gledal na ta dosežek in kako danes gledaš to zmago?

Moja prva stotka na teku 100 ob Mrzli reki bi morala biti lansko leto decembra vendar je bila zaradi vremenskih razmer (sneg in poplavljen del proge) prestavljena na januar v letu 2018. To mi je zelo ustrezalo, tudi vremenske razmere  so bile potem odlične za tek. Bil sem izjemno zadovoljen, saj je bil to moj prvi tek na tej razdalji, poleg tega pa še prvi uradno organiziran ravninski tek 100 kilometrski tek v Sloveniji.

 Ali si se za ta tek posebej pripravljal? Kako so potekale priprave?

Za to tekmo se nisem posebno pripravljal, saj tečem praktično vsak dan in sem bil fizično pripravljen. Seveda se tu in tam prikrade kakšna poškodba ali bolezen, ampak načeloma je tek del mojega vsakdanjika.

Lahko izpostaviš kakšno stvar, ki si jo morda zapomnil?

Pred tekmo me je strašila samo ena misel in sicer, burja! Upam se leto, da ne bi bilo burje. Na srečo vseh nas tekačev in organizatorjev je bilo na prireditvi fantastično vreme za zimski čas. Pihal je rahel vetrič ter nas prijetno hladil. Skratka bili so odlični pogoji za tek.

Koliko tekem se udeležiš vsako leto? Kakšne tekme izbiraš? Kakšna je tvoja taktika?

Na leto se udeležim med pet in deset tekem. Pri tem izbiram različnih razdalje in teke na različnih podlagah. Posebne taktike nimam – rad predvsem uživam v teku, rezultat je zame drugotnega pomena.

Kaj pričakuje na letošnji drugi izvedbi 100 ob Mrzli reki? Tvoj lanski čas je bil odličen  – ali misliš da ga boš ti ali kdo drugi presegel?

Želim si vsaj podobnega vremena kot ob prvi izvedbi tekme 100 ob Mrzli reki. Organizacija je bila že lani zelo dobra in ne dvomim, da bo tudi tokrat. Letos si zaradi zdravstvenih težav želim predvsem to, da mi uspe preteči razdaljo 100 km. Moj lanski rezultat je bil soliden za rekreativnega tekača, mislim pa, da bo glede na prijavljene tekače letos čas kar krepko izboljšan.

Kaj ti tek in gibanje v naravi pomeni?

Tek je hrana za moj notranji mir in si ne predstavljam življenja brez njega. Povzel bi lahko rek Haruki Murakami: »I´ll be happy if running and I can grow old together!«

Kaj bi sporočil ostalim tekačem?

Vsak ima samo eno telo – uživajte v teku in po pameti!