IZJAVA ZA MEDIJE PO KONČANI DRUGI IZVEDBI TEKA 100 OB MRZLI REKI

Drugo izvedbo tekaškega izziva 100 ob Mrzli reki je v sobotnem jutru, 8. decembra 2018, začinilo vreme z nenadno močno burjo in nalivom, ki sta povzročila, da smo organizatorji ŠD Tekači Vipavske doline zaradi varnosti tekmovalcev odpovedali tek na 100 km. A se kot Teodozijeva vojska leta 394 v bitki pri Mrzli reki nismo predali in izjemna ekipa organizatorjev teka, skupaj s 100 prostovoljci, je v nemogočih razmerah vseeno uspela pripraviti tekmovanje na 75 km in 50. Popoldne pa, kot da bi se zgodil čudež – burja se je umirila in sonce je obsijalo vse tekmovalce, ki so tako lahko uživali v pogledu na zasnežene najvišje vrhove Vipavske doline. Število tekačev v mednarodni udeležbi je bilo za skoraj 100% povečano glede na lansko prvo izvedbo.

Med moškimi je na 75 km zmagal Dejan Zorman (5:46:03), med ženskami pa Nataša Robnik (6:27:34). Na 50 km je med moškimi zmagal Borut Jerala (3:51:10), ki je ubranil lansko zmago, med ženskami pa je bila najhitrejša Marjeta Jerala (4:25:16).

Posebnost tekmovanja so tudi štafete, katere morata sestavljati vsaj dve ženski. Na 75 km (5 x 15 km) je s časom 4;59:42 zmagala štafeta Nanos 1 v postavi Nejc Lokar, Lucija Krkoč, Aleš Žontar, Petra Tratnik in Marko Tratnik. Na 50 km (5 x 10 km) je s časom 3:31:59 zmagala Štafeta vseh vetrov v postavi Ana Andlovec, Sara Stopar, Jernej Rosa, Marko Curk in RokGodler.

100 ob Mrzli reki je tekaški izziv, ki mu v svetu ni primerljivega, saj je to z vsemi svojimi disciplinami tek za vsakogar. Veseli smo bili tudi navijačev, ki teku dodajo čustveno noto. Le te je bilo v cilju zelo veliko, predvsem zaradi skupinskega navijanja štafet, ter dolžine teka, ki za tekače predstavlja težak osebni izziv. Hkrati je to prvi in edini tek na 100km v Sloveniji.

V organizacijskem odboru imamo jasno vizijo razvoja ultra teka v Sloveniji in zadovoljstvo udeležencev, ki so poleg iz Slovenije, prišli še iz Italije, Nemčije in Velike Britanije, kaže, da smo na pravi poti. Vse to nam daje dodatni zagon za prihodnja leta.

Naslednje leto bo tretja izvedba tekaškega izziva 100 ob Mrzli reki 14. decembra 2019 in že zdaj ste vsi vabljeni!

Andrej Zaman

predsednik organizacijskega odbora

Rezultati so dostopni na http://timingljubljana.si/rezultati.aspx?IDtekme=3562&tip=E

Ekipa organizacijskega odbora

Fotogalerija objavljena na:

 https://plus.google.com/u/2/collection/E_5nPF