100 ob Mrzli reki obsijan s soncem

V prelepi drugi decembrski soboti, z izjemno kuliso zasneženih okoliških vrhov, se je 14.12. 2019 tretje izvedbe ultratekaškega izziva 100 ob Mrzli reki v Ajdovščini, v organizaciji ŠD Tekači Vipavske doline, udeležilo 261 tekačev z mednarodno udeležbo iz 6 držav. Vremenska ujma večer pred tekmovanjem, ko je burja z močnim dežjem skoraj odnesla vse že pripravljeno na progi, nam je hotela spet ponagajati. A v petkovem večeru smo imeli razprodajo burje in dežja, ki je bila tako uspešna, da je bilo že okoli polnoči vse prodano, do jutra pa je bilo prizorišče pripravljeno v popolnosti.

Za sobotni tekmovalni del tekaškega izziva, ki je nekaj posebnega v slovenskem, evropskem in svetovnem tekaškem prostoru, in kjer gre za edini 100 km dolg ravninski tek v Sloveniji, je poleg ekipe organizatorja sodelovalo še 105 prostovoljcev, v izvedbo prireditve pa je bilo vključenih še 60 drugih oseb. Brezhibno izvedena prireditev je potekala nemoteno in v zadovoljstvo udeležencev, od katerih so nekateri dosegli izjemne rezultate, nekateri so premikali meje svojih sposobnosti, velika večina pa preprosto uživala. A organizatorjem je najbolj pomemben odziv udeležencev, ki so bili deležni glasnega spodbujanja velikega števila gledalcev. Ta odziv pa je bil izjemen. Bil je le pozitiven, ves čas je bilo čutiti eno neverjetno pozitivno energijo, in čestitke so prihajale od vseh udeležencev. To organizatorjem pomeni največ. Namesto nekaj ambasadorjev teka, kot je to na tekaških prireditvah običajno, imamo za ambasadorje vse udeležence.

Na uradno izmerjeni trasi, na točno 5 km dolgem krogu ob dveh mrzlih rekah, Vipavi in Hublju, so se udeleženci na tej popolnoma nekonvencionalni prireditvi pomerili na 100 km, 75 km in 50 km v posamični moški in ženski kategoriji ter v štafetah na vseh treh razdaljah (5 x 20 km, 5 x 15 km in 5 x 10 km). Poseben čar štafetam daje pravilo, da morata biti v vsaki štafeti vsaj dve ženski.
V kraljevski disciplini, v teku na 100 km, je med moškimi zmagal Mirko B. Miklič, z odličnim rezultatom 8:29:33, drugi je bil Luka Videtič, tretji pa je bil Tomaž Kastelec. Kar 6 tekmovalcev je doseglo čas pod 10 urami, domačin Matej Slokar pa je dosegel 9. mesto. Med ženskami je med dvema uvrščenima tekmovalkama z odličnim rezultatom 8:43:05 premočno zmagala Nataša Robnik, druga pa je bila Anja Komic Golar.

Na 75 sta oba zmagovalca, med moškimi Bogdan Robnik (6:20:25) in Simona Cokan, članica Športne ekipe 100 ob Mrzli reki (7:07:07), postavila zaenkrat še neuradna državna rekorda! Med moškimi je bil drugi Klemen Boštar, tretji pa Andrej Fister, med ženskami pa je bila druga Elisa Pivetti iz Italije.
50 km razdaljo je med moškimi najhitreje zmogel Uroš Sojer (3:48:56), drugi je bil Luka Skočir, tretji pa Ciril Totter. Med ženskami je zmagala Maja Rigač (4:42:59), druga je bila Alma Rihtaršič, tretja pa Darja Dugon.
Med štafetami so bili najhitrejši Nanos Podnanos I (Lokar, Petra in Marko Tratnik, Žontar in Godec) na 100 km, Nanos Podnanos II (Vidrih, Lemut, Kravos, Krkoč in Torkar) na 75 km in domača zasedba Tekači Vipavske doline štafeta TVD 1 BRZINA (Mrak, Pisk, Benko, Žgavc in Grže) na 50 km.

Dobitniki Slovenskega ultratekaškega izziva, ki je bil letos prvič in ki ga sestavljajo trije slovenski ultrateki (Slovenian 12 hour run v Kranju, Sladkih6 v Sladkem Vrhu in 100 ob Mrzli reki v Ajdovščini) in za osvojitev katerega je bilo potrebno v Kranju v 12 urah preteči vsaj 90 km, v Sladkem Vrhu v 6 urah vsaj 45 km, v Ajdovščini pa 100 km, so za leto 2019 (po abecedi):
• Zdravko Čufar,
• Marko Gostečnik,
• Mirko B. Miklič,
• Drago Prdan,
• Nataša Robnik,
• Boštjan Schönlieb in
• Simon Sreš.
Čestitke vsem udeležencem, nagrajencem, najboljšim in novim državnim rekorderjem ter seveda tudi prostovoljcem. Vsem pa seveda gre povabilo na našo četrto izvedbo, ki bo 12.12. 2020 in bo spet nekaj posebnega. Decembra 2020 bo namreč v Ajdovščini prvo državno prvenstvo v teku na 100 km.

Andrej Zaman, predsednik organizacijske odbora 100 ob Mrzli reki

Rezultati dostopni na REZULTATI 100 OB MRZLI REKI 2019

Foto: Patricija Kodrič

ženske posamezno 75 km
ženske posamezno 50 km
štafete 100 km
štatefe 75 km
štafete 50 km
zmagovalci slovenskega ultratekaškega izziva
moški posamezno 100 km
moški posamezno 75 km
moški posamezno 50 km